Bjesovi 2.0 – O Aleksandru Duginu, euroazijskom pokretu i s tim povezanim opasnostima

You may also like...

8 Responses

 1. Mario says:

  Zašto misliš da je Dugin pametniji od Žižeka? Po kojem točno kriteriju je Žižek manje inteligentan? Jesi li čitao njegove knjige?

  Komentar mi je došao kasno, znam, ali tek sada slušam i čisto me zanima kao “filozofa” amatera, bolje reći entuzijasta za filozofiju, to mišljenje o Žižeku..

  • Malić says:

   Smatram da Žižek polazeći od Lacana i ostalih francuskih kvazi psihoanalitičara – kvazi filozofa potpuno gubi dodir s filozofijom.

   Obojica su solidno verzirani u povijest filozofije, obojica su bez supstancije – u stanju su zastupati protuslovne ideje istodobno – samo Dugin je kvazi tradicionalist što znači da on ne promatra filozofiju kao nešto što se može sabiti u vic ili u marksističo-psihoanalitičku verbalnu konstrukciju (“sublimni predmet ideologije”, primjerice).Otud je pametniji, a i ima bolje šanse da svoje ideje barem u nekoj mjeri politički ostvari. Mislim da Žižek uopće ne razmišlja ozbiljno o tako nečemu.

   To su razlozi zašto sam rekao da je Rus pametniji. Međutim, revidirao bih posljednju stavku: Dugin je jednako tako uronjen u postmoderne “filozofeme” kao i Žižek.

   Ne bih htio ostaviti utisak da gledam tu dvojicu kao neke antipode, jer riječ je o nečemu kvalitativnu drugačijem, u smislu da je Dugin istinski subverzivac dok je Žižek pop zvijezda.

 2. Ivan says:

  Druga forma uvijek istog / ispravka u donjem djelu

 3. Ante says:

  Primjetio sam sveprisutnu idealizaciju Rusije i Putina u alt right krugovima kako sam dosta čitao članke po njihovim siteovima zadnjih godinu dana. Koliko ja vidim, taj odnos je rezultat nekakvih jednostavnih misaonih procesa, tipa: Američka administracija je loša -> Rusija i Putin (i Srbija i Milošević/Šešelj) jesu ili su bili suprotstavljeni Američkoj administraciji -> Rusija i Putin (i kompanija) su dobri. Dugin se često spominje ali bi po mojoj procjeni to bio rezultat, a ne razlog, već prisutne rusofilije. Uglavnom kako god bilo i koji god razlozi stajali iza te pojave, za nas svakako zabrinjavajuće.

  Što se tiče Counter Currentsa, Greg Johnson je vrlo skeptičan prema Rusiji i Putinu. To mu često uzrokuje poneki negativni komentar.

  Osim toga, vrlo dobar i informativan naš neredoviti redoviti audio feljton.

  • Malić says:

   Alt Right je vrlo heterogen pokret, ali su sada usredotočeni na podršku Trumpu i tu im se Dugin udvara. I Liddel & Nowicki s AltRight sitea nisu veliki ljubitelji duginizma. Međutim, taj je pokret već potonuo u fraze i parole, a, kako vjerujem, uskoro će prevladati radikalni elementi. Tu je onda Dugin kao riba u vodi. Idealizacija Rusije također proizlazi iz toga što je politika NATO-a na Bliskom istoku i Ukrajini na granici političkog sotonizma, tako da nisu samo desničari oni koji se ufaju u kvazi-bastion stabilnosti (inače, riječ koja je postala iznimno ofucana).

   • Ante says:

    Sve to stoji, htio sam reći da je opasnost po nas Hrvate u obliku ruso- i srbofilije posljedica nekih manje suptilnih razloga od duginove filozofije. Duginova popularnost je popratna pojava. Tako se barem meni čini. Tako da bi i bez Dugina stvari izgledale slično, od rehabilitiranja Slobe do komičnih Amerikanaca-pravoslavaca. On sigurno može biti riba u vodi u takvom okružju, samo bih ja rekao da je više spretan u iskorištavanju pogodnog trenutka za samopromociju nego u stvarnom mijenjanju nečijeg mišljenja.

    • Malić says:

     Slažem se potpuno. S tim da je ruska politika prema Srbiji perfidna do gadljivosti i niti malo ne zavidim ljudima u Srbiji na takvim političkim prijateljima. Dugin je majstor pravog trenutka, do te mjere da bi čovjek rekao da ima anđela čuvara što mu šapće u uho. Ili možda ‘anđeo’ nije baš prava riječ. Međutim, kako se ja ovdje bavim idejama i njihovim utjecajem, daleko više nego političkom bazom, koncentriram se na ono što ljudi kao on promulgiraju. Samo, još jednom bih naglasio da je politika Zapada jedan čisti užas do te mjere da, recimo na Bliskom istoku, automatski prebacuje stvari u crno-bijelu tehniku, pa ne mogu zamjeriti mojim Zapadnim prijateljima da stvari tako i gledaju. Inače, koliko je meni poznato, ruski pravoslavni mislioci ni najmanje ne gotive ljude poput Dugina.

  • Ivan says:

   Nema veze Srbija i Rusija to je samo forma maska za prestoječe stvari koje se žele odigrati na globalnom nivou, to se sad od nedavno vidi kao nešto Rusija i srbija jer Rusija sve jača i jača a sve to zajedno zbog onoga što ima doči.
   Kad gledamo povijest i onu skrivenu Rusija i Srbija nikad ništa zajedno nisu imali značajno, čak što više potonja je stvoren od Zapada da podriva odnose kontinetalnih sila kao i Poljska.
   Taj Dugin da je pravi mogao je daleko bolje odigrat situacija ali sve to forma uvijek istog, Dugin namjerno upada Rusiji pa i sebi, oni hoče isto što i Zapada samo kao drugačije, zato se sad kao nešto Rusija i srbija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *